Moxie – Jennifer Mathieu

25 Jun

moxie

Här kommer en absolut fantastisk bok som precis har blivit översatt till svenska!

Moxie handlar om en typisk High School i småstads Texas. Där går Vivian. Hon är en av dem där ”duktiga tjejerna” som inte för så mycket liv och som sköter skolan ordentligt. Men Vivians skola är inte speciellt rolig att gå på. Killarna i fotbollslaget gör livet till en plåga för tjejerna i skolan och dem kommer undan med det. Ledaren i killegängets pappa är rektor på skolan så han ser till att dem inte straffas. Sen är skolan sexistisk den med. Med klädkoder som bara går ut över tjejerna. En av dem jobbigaste bitarna i boken är när skolan har en vecka då dem lägger extra vikt vid vad tjejerna har på sig så en så kallad kontrollant går runt till alla klassrum pekar ut tjejer så dem får ställa sig upp och så inspekterar han dem innan han skickar iväg dem till rektorn för att få en utskällning för att deras kläder distraherar pojkarna i skolan. Jag kan riktigt känna hur arg Vivian blir och hur rädd hon är för att det ska bli hennes namn som ropas upp.

Vivian tröttnar på detta och blir inspirerad av sin mamma som brukade vara en Riot Grrrl när hon var yngre. Så Vivian skapar ett alldeles eget fanzine (en slags tidskrift) där hon uppmuntrar alla ”Moxie tjejer” att stå upp mot sexismen och rita stjärnor på sina händer för att alla ska veta att dem inte är ensamma.

Detta har större påverkan än vad Vivian tror och helt plötsligt kallar sig tjejer som Vivian inte ens känner för Moxie tjejer och revolutionen är ostoppbar!

Det här är en fin bok om mod och vänskap och passar från 13 år och uppåt!

/Saga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: