Djupa Ro

3 Nov

djuparoDjupa Ro av Lisa Bjärbo

En bok av Lisa Bjärbo ser man alltid fram emot, så även denna gång. Djupa Ro handlar om småstäder, eller kanske snarare samhällen. Inte alla och inte vilka som helst utan om Ingelstad, utanför Växjö. Den handlar om att bryta sig loss, om att växa upp, om att växa ihop och isär. Att läsa den är som att lyssna på Monica Törnells ”Vintersaga” (ja, den som är med i Volvoreklamen) på repeat – ”det är då som det stora vemodet rullar in”. Sådär så att hjärtat sväller liksom.

Boken beskriver hur de fyra barndomsvännerna som brukade vara fem återvänder från olika delar av världen till Ingelstad för att där ta farväl av och begrava Jonathan, den femte vännen som tragiskt drunknat under bryggan vid Djupa Ro. Begravningen och återvändandet river upp dem en efter en och lämnar spår som aldrig kommer gå att läka men som de måste lära sig att leva med.

Jag tyckte väldigt mycket om att läsa den här boken och det jag tycker om allra mest med den är karaktärerna som, i vanlig Bjärboordning, är finheter som står i en klass för sig.

/Jennie

Lämna en kommentar