Veckans boktips

6 Maj

Veckobrevstips v 19

F-3

Sigrid och Affe öppnar restaurang – av Moa Eriksson Sandberg

154663_29700060_o_1

Sigrid och Affe är bästa kompisar och bor i den lilla byn Grönbetet. Här bor inte så många, och skolan finns på en lite större ort i närheten. I skolan skryter och skrävlar en pojke i klassen om sin pappas nyöppnade restaurang som går så bra så. För att bräcka honom säger Sigrid, innan hon hunnit tänka efter särskilt mycket, att det faktiskt inte är så svårt att laga mat och hon och Affe ska minsann också öppna en restaurang! Detta måste förstås bevisas, och Sigrid och Affe sätter upp en lapp i närbutiken: Välkomna till Sigrids och Affes italienska restaurang Kohuvudet. Vi öppnar imorn klockan 12 hemma hos Affe i Grönbetet. Det är ett gult hus och ligger på Betesvägen 2. Kostar tjuge kroner styck för vuxna och fem för barn.

Det krävs en del övertalning för att Affes föräldrar ska låta flickorna använda deras hus som restaurang en lördag när resten av familjen ska åka bort, men sedan är det bara att sätta igång att laga maten! I skafferiet finns… inte jättemånga ingredienser. Hur ska detta sluta? Blir det någon mat? Kommer det alls att komma några gäster? Hur som helst så har Sigrid och Affe kul, och det har jag också när jag läser om de här upptågslystna tjejerna. Två böcker till finns det om Sigrid och Affe: Sigrid och Affe räddar djuren, och Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag.

 

Mellanstadiet

Skräck – elva rysare för mellanstadiet

169079_29702743_o_1

I den här antologin hittar du som går på mellanstadiet och gillar rysare en superbra mix av några av de bästa författarna i den här genren: Vad sägs om Ingelin Angerborn, Petrus Dahlin, Kerstin Lundberg Hahn, Rebecka Åhlund, Johan Theorin med flera?

I en av novellerna, som jag tyckte var riktigt obehaglig, har huvudpersonen nyligen flyttat till en ö tillsammans med sina föräldrar. Deras nya grannar säger något konstigt: ”Vänta bara tills kylan kommer…”. Vad kan de ha menat med det?

En dag hörs ett konstigt krasande ljud ifrån köket och där står pappa och äter is direkt ifrån iskubsformen i frysen. Ett väldigt märkligt beteende, som fortsätter dag ut och dag in, samtidigt som huset blir allt kallare… och pappan på något sätt blir mer och mer svag i konturerna. Vad är det som händer? Vill huset dem illa?

Läs och rys!

//Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: