Veckans boktips

30 Apr

Veckobrevstips v. 18

F-3

Bruno 3000 – Klubben – av Åsa Anderberg Strollo

Om du inte upptäckt böckerna om Bruno ännu så skynda dig att läsa! Jag älskar de här vardagsnära och känsliga böckerna om Bruno, som levt ungefär 3000 dagar och alltså är lite drygt 8 år gammal.

I den första boken, Tvillingarna, fick vi veta att Brunos bästa kompisar (ja, som är tvillingar) måste flytta till New York för att deras pappa fått jobb där. Nu känner sig Bruno lite vilsen och vet inte riktigt vilka han ska vara kompis med. Ville är rolig att spela Minecraft med, men i skolan pratar han inte alls och då är det svårt att leka med honom där. I skolan är Bruno istället kompis med Yango och Lukas, som är ganska tuffa men också lite taskiga. T ex så startar de en klubb – utan Bruno!

 

Böckerna om Bruno är riktigt läsvärda och passar både för högläsning och för egen läsning för den som går på lågstådiet. Mycket igenkänning, humor och roliga illustrationer.

Mellanstadiet

Gåvan – av Susanna Lönnqvist

En dag när 12-åriga Eira är ensam hemma ser hon en annons i tidningen som fångar hennes uppmärksamhet. Det är någon som vill skänka bort en docka: ”Kanske är det just hos dig som denna underbara varelse hör hemma? Helt och hållet i porslin, med vaxöverdrag. Hundra procent äkta människohår.”

Underligt nog ringer någon  en liten stund senare till Eira, för att fråga om hon sett annonsen om dockan. Men hur i hela friden kan någon alls känna till att Eira läst den här annonsen? Och hur har personen hittat Eiras telefonnummer? Ännu märkligare, och mer otäckt, blir det när det nästa dag ringer på dörren, men ingen är där när Eira öppnar. Däremot hänger det en påse på dörren, och i den finns… dockan.

Påsen med dockan blir kvar i hallen, för Eira vill inte ha med den att göra. Men på natten vaknar hon av en överjordiskt vacker sång. Hon följer rösten ut i hallen, och förstår att den kommer från dockan. Hur kan det vara möjligt att dockan har en röst? Och att den med sin ljuva stämma verkar kunna få Eira att vilja ta hand om den för alltid? Kan dockans uppdykande ha något samband med olyckan som Eiras mamma samtidigt är med om, som gör att hon måste ligga på sjukhus en tid?

Konstiga saker börjar hända där dockan alltid tycks vara inblandad. Den verkar ha en länk rakt in i Eiras sinne. Kommer Eira att kunna vakna upp i tid, innan något riktigt otäckt händer?

Den här boken kommer att passa perfekt för dig som går på mellanstadiet och gillar rysare och spökhistorier. En av mina favoriter i den här kategorin!

//Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: