Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande – av Moa Eriksson Sandberg

16 Apr

Julia är 16 år och har precis flyttat från Stockholm till en mindre stad. Hon saknar storstaden och sina kompisar där, men känner sig ändå förväntansfull inför sin första dag på estetprogrammets teaterinriktning. Men något känns ”off” i skolan. Deras teaterlärare, Rafael, har ett alltför stort manligt ego och dålig koll på jämställdhet. Han styr klassen med järnhand och ingen verkar våga sätta sig upp emot honom. Men trots sin avoga inställning till Rafael, känner Julia ändå en motvillig attraktion gentemot honom.

I klassen finns också den vackra, coola Ester och hennes kompisar Benjamin och Tyra. De är iskalla och inte direkt välkomnande mot Julia. I den mer tillbakadragna Agnes hittar Julia dock en tänkbar vän. När rollerna ska fördelas för pjäsen Hamlet, som klassen ska sätta upp, blir det till allas förvåning Julia som får rollen som Ofelia. För Ester, som just deklarerat att det är den rollen hon helst av allt vill ha – att ingen som inte känt äkta sorg kan sätta sig in i Ofelias roll – blir detta ett dråpslag och ett hån:

’Jag hatar dig’, sa hon. Rösten var kvävd, lät nästan som en viskning, men det fanns så mycket vrede i den att Julia rös till. Ester tittade ut över klassen. ’Jag hatar er allihop. Och ni kommer att få ångra er…’ Sedan rusade hon ut ur salen och smällde igen dörren efter sig.

Nästa dag kommer inte Ester till skolan. Inte dagen därefter heller. Och hennes cykel hittas slängd på vägen vid bron över ån som flyter genom staden…

Vad är det egentligen som har hänt Ester? Julia känner en viss skuld eftersom det var hon som fick rollen som Ofelia. Hon får också mystiska hintar och insinuationer som är kopplade till pjäsen, och råkar ut för konstiga och otäcka saker. Julia bestämmer sig för att försöka ta reda på sanningen om Ester Gråbergs försvinnande…

Rysligt spännande och läsvärd bok för ca 14 år och uppåt. Vissa partier är riktigt hårresande. Rekommenderas!

//Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: