Kattvinden

6 Mar

Kattvinden är en så fin bok som jag blir helt tagen av!

Manda har sportlov och blir ivägkommenderad av sin farfar Martin på jobb med honom. De ska värdera sakerna i huset som farfar är mäklare till och det är inte vilket hus som helst utan stans spökhus! Det konstiga, utöver att det kanske spökar, är att farfar verkar hitta i huset som i sin egen ficka och det visar sig också sant för när han börjar berätta om sin barndom och uppväxten så bodde han i huset. Här spenderade han många dagar och nätter eftersom han var sjuk i TBC. Egentligen borde ha legat isolerad på ett sanatorium men istället får han bo i huset med Henri. Det är en uppväxt full av vänskap, hemligheter, sjukdomar och sorgligheter. Hur ska det gå för Henri och Martin? Kommer hostan och TBCn att ge med sig?

Manda lyssnar intresserat  och undrar vem det är som visar sig på Mandas foton som en svart gestalt? Hon var alldeles ensam i huset men ändå kan man skönja en människa på bilden som hon tar och skickar till bästa vännen Sirin. Det är något mystiskt med huset! Ibland rullar det glaskulor över golven? Vem är det som rullar dem?

Det finns något sorgligt över denna vackra bildbok som har flera perspektiv både i berättandet, med såväl text som vackra illustrationer, som i huvudpersonerna. Ibland är det Manda som berättar om sitt liv och sina förluster på 2010-talet och i andra delar talar farfar om sin barndom på 1940-talet. De har mycket gemensamt! Hela tiden finns huset Villa Bellevue i historiens mitt. Läs Kattvinden och stanna länge vid Kristin Lidströms fantastiska bilder!

Tidigare har Kristina Lidström och Helena Öberg gjort Din tur, Adrian.
/Malin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: