Spionen i äppelträdet – Christina Wahldén

12 Nov

 

portletResources

Här kommer en fristående uppföljare till boken Tulpanpojken. Som handlade om den Nederländska pojken Wim. Här får vi istället följa några av hans vänner. Mest så handlar den här boken om den judiska flickan Esther som berättar för sitt barnbarn hur hon överlevde andra världskriget och om sin kompis Wim som hon har lyckats hitta igen alla dessa år efter att kriget tagit slut och Esther flyttat till Israel.

Den här boken bygger på riktiga händelser och griper verkligen tag i en. Esther och hennes familj bor i Holland under andra världskriget, till slut så inser dem att dem behöver gömma sig för att kunna överleva. Men det är för riskabelt att gömma sig tillsammans så Esther som då är 10 får åka iväg själv. Hon blir sen omkring skickad till olika familjer och människor som hon inte känner. Inte ens sitt namn får hon behålla, hon får bli Eva en kristen flicka från Rotterdam. Allt hon har är en docka som hennes mamma säger till henne att ta väl hand om.

Men vi får också följa Henny en flicka som under kriget var mer arg än rädd, som bodde på samma gata som Esther och har sin egen historia att berätta.

En fantastisk bok om både sorg och glädje och mod.

/Saga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: