Tulpanpojken

21 Mar

På kort tid har jag läst två sanna historier om två olika världskrig som båda har handlat om författarnas far- och mormoder. Spännande, lärorikt och fantastiskt väl berättade historier som har berört mig så mycket! Lyssna till månen handlar om första världskriget och är en så otrolig berättelse så om den inte byggde på en sann historia skulle jag tyckt att den var väl fantastisk och orealistisk 🙂

Dagens boktips handlar om andra världskrigets eftermäle. Jag hade inte en aning om att Sverige tog emot barn efter 1945! Från Holland kom det 2515 barn och en av dem handlar Tulpanpojken om. De holländska barnen fick stanna i 9 månader för att äta upp sig och låta Holland hinna reparera sig lite för att bättre kunna ta hand om dem.

Christina Wahldéns mamma, i boken Britta, blir 1945 plötsligt syster till den holländske 11-åringen Wim som kommer till den lilla byn Tystberga. Hans förundran över hela gator, mat på bordet och ibland NYA kläder får vi följa. Jag tycker att Christina Wahldén genom Wim väldigt tydligt visar på skillnaden mellan krig och fred, som nog gäller även idag… Britta ger en inblick i hur det känns att försöka hjälpa en främmande pojke med allt det som hon tar för givet som språk och seder. Det är en intressant och mycket rörande bok som vi får tar del av och som jag i slutet snyftar mig igenom och lämnar med en rejäl lista på filmer och museum som jag vill besöka. Tack!

/Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: