Lyssna till månen

14 Mar

Michael Morpurgo skriver barnböcker som är fantastiska! Lyssna till månen skulle lika gärna kunna vara en vuxenbok med fylligt språk och underbar intrig men det är det inte utan en otroligt bra barnbok. Jag hoppas att den bli läst av många! Att det sedan är en sann berättelse är förstås kittlande. Sanningen överträffar dikten och här får vi lära känna hans farmor i en välberättad psykologisk skildring.

När Alfie och hans pappa Jim är ute och fiskar runt den obebodda ön St Helens hör de mänskliga stön och gnyn. De går iland och hittar där en uttorkad och mager flicka som bara säger ett ord, Lucy, innan hon faller in i medvetslöshet. De tar med henne hem och Lucy får växa upp i familjen, men vem är hon? Efter ordet Lucy säger hon inget mer. Är hon tyst för att dölja att hon egentligen kommer från Tyskland? Minns hon inte vem hon är? Eller varför skulle hon annars tiga?
Att komna från Tyskland under första världskriget är en stor synd på de brittiska Scillyöarna. Tyskland är fiendeland! Det blir en dramatiskt tid på ön när det sedan uppdagas att Lucy var insvept i en filt märkt Wilhelm, samma namn som den tyska Kaisern..

I Morpurgos skildring får vi följa hur denna vetskap sätter sig i befolkning och vad grupptryck och överdriven patriotiskm kan göra med människor. Det är sorgligt och tyvärr inget som hör historien till men som tur är kommer det en lösning från oväntat håll!

/Malin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: