Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson

16 Nov

hjartatNär jag läser Kristina Ohlsson är jag van vid att det är läskiga och ruskiga böcker där jag får kalla kårar och jag tänkte mig nog att det skulle vara samma med Det magiska hjärtat. När jag tittade på framsidan så fick jag känslan av en magisk bok, en mysrysare. Det var fel men som vanligt med Kristina Ohlssons böcker så var den superbra.

Robertas bästa kompis Charlotte är sjuk och har alltid varit det. Hennes hjärta orkar inte riktigt slå och ju fler dagar som går desto sämre blir hon. Till slut verkar det som att ett nytt hjärtat är den enda lösningen, men var hittar man ett sådant? Roberta vill så innerligt gärna hjälpa till och läser nyheterna varje dag i jakt på en olycka som skulle kunna inbringa ett nytt hjärta. Visst är det hemskt att tänka att någon måste dö för att Charlotte ska få kunna leva. Roberta och Charlotte funderar och skriver listor om döden. Varför är de så rädda för den? Vad är det som är värst med döden?

På en auktion ropar Roberta in en jordglob som morfar Horatio vet är en magisk glob. Om man kan uppfylla globens krav får man en önskan som går i uppfyllelse, men den får inte handla om döden! Hur önskar man då? Roberta och hennes nyfunna vän Eric kämpar både med frågan och med att få ihop kraven från globen. Hur får man tag på vatten eller jord från Antarktis, Brasilien och Tadjikistan? Och ännu viktigare, kommer de att hinna i tid? Charlottes hjärta blir bara sämre och sämre.

Kristina Ohlsson har skrivit en bok om vänskap som jag ömsom snyftade ömsom storgrät till med viktiga och kloka funderingar om döden. Så himla bra!

/Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: