Hyllning av Christina Lindström

14 Jun

 

Hälsningar från havets botten och Jack av Christina Lindström

Som jag har kämpat med den här texten, nu släpper jag det bara fritt. I mellandagarna förra året (jag vet, long time no see) började jag skriva om Hälsningar från havets botten. Det jag skrev var detta:

Christina Lindström tänker jag, varför har jag inte läst något av henne innan? Första träffen på Google är debutantbloggen, jaha detta är det första hon har skrivit. Väldigt bra start får jag säga. Hälsningar från havets botten är en alldeles fantastisk ungdomsbok med en hel hög med personer som man instinktivt tycker väldigt bra om. Karaktärerna lyser klart igenom hela boken, det är huvudkaraktären Fille som precis ska börja gymnasiet som är den där roliga killen som ändå vågar vara sårbar, Jonte vars föräldrar är militanta sockermotståndare, Hanna blyg är bara förnamnet, Edwin, flickidolen med den vackra rösten och träningsmanin, Filles farmor och pappa… Dialogen i boken är sådär onaturligt naturligt underbar som man själv önskar att det vore så man pratade. Slagfärdigt.

Jag kunde liksom inte göra den här boken rättvisa, hur mycket fina ord jag än försökte skriva ner. Jag vill egentligen skriva att Christina Lindström skakar om hela den svenska ungdomsboksutgivningen och breddar ett alldeles för nischat perspektiv. Jag känner att jag har saknat killar som Fille och som Jack i de böcker jag brukar läsa. Äntligen (om det sak sägas någon gång så är det väl nu!).

Jack är den där coola, snygga killen som kan snacka för sig men som kanske inte alltid har tagit de bästa besluten. Ni vet vem han är. En kväll träffar han  Freja och det är som ett slag i magen. Jack skulle kunna göra nästan vadsomhelst för att få vara en del av Frejas liv. Men det visar sig bli svårare än vad han först trodde när spåren från den person han var tidigare för sig påminda.

Jag kan, lika lite som Jack för Freja, värja mig för den här boken. För Jack. För hans kamp om att förändra sig. Jag kan inte värja mig från att skriva guldregn över detta nya underbara författarskap som Christina Lindström har startat. Tack för det!

/Jennie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: