Hur skulle du reagerat?

28 Jan

färglös

Lazarusserumet har förvandlat världen! De med rätt blodgrupp kan efter döden injiceras med serumet och återkomma till världen igen, dock utan hjärtslag och andning, men vid liv! Den enda bieffekten är att man blir helt färglös. Vit hy, vitt hår och vita ögon. Färglös, eller återvändare som de själva vill bli kallade. Det namnet struntar dock alla i..

De färglösa får gå i skolan men utöver det är de totalt utstötta ur samhället. Ingen ger dem jobb, deras bostäder och rikedomar tas ifrån dem och i stället lämnas de att överleva på det sätt som det går och bo på Gravplatsen.

Jed, Kyle och deras gäng tillhör de vanliga dödliga och de hatar de färglösa. Så fort Kyle får chansen så bankar han skiten ur dem. Hellre död än färglös, resonerar de alla även Jed som är den som berättar historien. Jed är tillsammans med Sadie sedan flera år tillbaka och tycker att livet är perfekt som det är. Hans pappa är återvändaradvokat och en duktig sådan, vilket innebär att han lyckas plocka av de färglösa alla deras tillgångar. Sadie är vacker och verkligen kär i Jed. Livet är kanon!

En dag är Jed och Sadie på väg till bion men går båda två i andra tankar. Bilen kommer snabbt och varken Sadie eller Jed har sett den förrän det är försent. Jed räddar Sadie genom att putta henne åt sidan men själv dör han i olyckan, bara för att vakna upp som färglös!

Det är en bok som väcker existentiella tankar. Hur skulle du ha reagerat om du varit vanlig och det fanns färglösa omkring dig? Är en del mindre värd än andra? Vill man leva för evigt i en värld där nästan alla hatar en? Vad vet vi egentligen om andra människor??

/Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: