En hund och hans pojke

28 Feb

hundEn hund och hans pojke
av Eva Ibbotson

Gillar du djur? Gillar du hundar? Läs den här!

Harry får allt han önskar sig! Hans pappa jobbar och tjänar stora pengar. Hans mamma ser till att hemmet är fint. Inte en pryl får ligga fel!

Harry önskar sig bara en sak – en hund! Harrys mamma kan inte tänka sig ett enda hårstrå på den blåa mattan. Förresten den ska hon byta ut, för blått är inte modernt längre. Men hundhår kommer INTE in i hennes hus.

Harrys pappa låter Harry ha en hund över helgen. Harry tror att han har fått hunden, medan föräldrarna är övertygade att Harry ska tröttna på hundar bara efter två dagar.

När hunden lämnas tillbaka, rymmer Harry med sin hund. Plötsligt är han och hans hund inte ensamma på rymmen – med kommer en flicka och ett antal hundar.

Det är sorgligt, spännande och roligt.

/Gudrun

Moa har tidigare skrivit så här om författaren till boken:
Jag måste nog läsa fler av Eva Ibbotsons böcker!

Eva Ibbotson

Det finns vissa författare som man inte har lust att vänta till ett jubileum för att lyfta fram, då det vore synd om folk skulle missa dem. Den brittiska barnboksförfattaren Eva Ibbotson (1925-2010) är utan tvekan en sån författare. Hon skrev mestadels roliga berättelser med övernaturligheter och en massa äventyr som utspelade sig under tidsepoker. Om man inte blir lockad av det, eller ens de trevliga huvudpersonerna, måste ändå det här övertyga den mest inbitna skeptikern: hennes Hemligheter på perrong 13 har en hemlig öppning till en annan värld från perrong 13 på Kings Cross station. Tre år innan den första Harry Potter-boken. Det du!

Det är fruktansvärt svårt att välja ut favoriter bland Ibbotsons böcker, så därför tänkte jag tipsa om en av hennes längre, allvarligare äventyrsböcker och en av hennes tidigare som är rolig och övernaturlig. Flykten från Berganien är en mastig äventyrsbok som utspelar sig under andra världskriget, utan att kriget i sig är huvudpoängen med boken. Istället handlar den om den engelska flickan Tally som åker till i Berganien med sin internatskola för en folkdansfestival när kriget kommer till landet. Den handlar också om en pojke, som råkar vara prins i Berganien som riskerar att tillfångatas av nazisterna. Men mest handlar den om deras farofyllda försök att smuggla ut prisen ur landet och inte minst om det andra sorts mod det krävs för att våga leva sitt liv som man själv vill. Om du gillar den här sortens mastiga äventyrsböcker kan du också kolla in Resan till River Sea och Kazans stjärna.

En av de roligare är Spökena på Clawstone Castle där syskonen Madlyn och Rollo kommer på en utmärkt idé för att få välbehövliga böcker till sina släktingars slott: de kallar in några riktiga spöken och ordnar äkta spökturer för betalande turister. En utmärkt plan tills slottets stolthet: den urgamla vita hjorden med kor, som slukar alla slottets pengar mystiskt försvinner. Nu får syskonen och spökena ge sig ut på en farofylld färd för att försöka rädda både slottet och korna… Om du gillar den här boken så kolla också in Hemligheten på perrong 13 eller Ring, så spökar vi!

Alla Eva Ibbotsons böcker är anpassade för åldrarna 9-12, men se det inte som hugget i sten utan snarare som en ungefärlig hint.

/MoaFLykten berganienspokena-pa-clawstone-castle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: