Omvända roller

20 Feb

sprickan

För några år sedan kom författaren Bali Rai ut med boken Sprickan där den asiatiske killen Jaspals liv blir till en mardröm då hans föräldrar väljer att flytta till en engelsk småstad. Det visar sig att Jaspal är den enda asiatiska killen på flera mils omkrets. Stadens invånare vill inte ha Jaspal och hans familj där och det dröjer inte länge förrän han och familjen drabbas av hot och trakasserier.

Sprickan är en ruggig skildring av småstadsrasism och man kan verkligen förstå Jaspals frustration över att inte bli accepterad.

vi-och-dom

För att göra Jaspals historia än mer intressant valde författaren Bali Rai att ge ut ännu en bok, men där han vänt på problemet. I boken Vi och dom möter vi istället killen David som hamnar på en asiatisk skola där han är den enda vita killen. Vissa elever har problem med detta och börjar trakassera honom.

Att ta upp rasism på det här sättet är väldigt ögonöppnande. Det är väldigt nyttigt att se att rasism kan förekomma på många olika sätt och att vem som helst kan drabbas.

Det är fler som har skrivit om Bali Rais böcker på bloggen, klicka här så får du läsa!

/Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: