Guldregn över Slottet av is

4 Apr

slottet av is Slottet av is av Janina Kastevik

Det är en helt vanlig dag när Minna hittar den hemliga hissknappen. Att hon aldrig har sett den förut! Längst ner vid golvet sitter den, lite gömd bakom en sladd. När Minna trycker på den hamnar hon på en märklig plats och lär känna en tant som kallas Mormor. Hon har papiljotter i håret och luktar sådär tantigt och matosigt som en riktigt härlig mormor ska göra. Och så har hon en drake instängd i garderoben. Det kanske inte alla mormödrar brukar ha, men som tur är visar det sig vara en snäll drake som bara äter brännässlor. En dag när pappa har varit på sitt hemska humör, det där som gör att man hela tiden måste ha koll och akta sig, tar Minna med sig sin lillasyster Lo till Undrien. Lo hittar en av Mormors sagoböcker, som verkar nästan magisk, och som berättar om hur den onda Härsakren i Undrien skall störtas av en flicka från en annan plats, som kommer till Undrien utan skor. På bilden i boken ser de en perfekt avbildning av Minna själv. Ska hon rädda hela Undrien? Inte en chans tänker hon och bestämmer sig för att aldrig återvända till Mormor. Tills en dag då pappa har varit extra elak mot Lo och hon försvinner, till Undrien. Minna måste hitta henne, och kanske måste hon slåss mot den onda Härskaren för att få tag på sin älskade syster?!

Spännande värre! Som nu säkert har uttytt av rubriken på det här inlägget så tycker jag så väldigt mycket om den här boken. Den har tagit inspiration från många av mina favoritböcker, framförallt så är det ett väldigt tydligt stråk av Mio, min Mio inspiration (vilket författaren också blinkar till i slutet av boken) men jag ser också inspiration från Narniaböckerna och kanske även lite från Sagan om ringen. Trots detta är det inte alls en kopia av något slag utan en helt egen, fantastisk bok som går att läsas i många nivåer. I den övergripande berättelsen läser vi om Minna och Lo och hur deras vardagsliv ser ut med en pappa som kan bli oresonligt arg för ingenting och har väldigt hårda regler för det mesta och en mamma som har givit upp och som gråter i sängen på natten. Sedan finns såklart det spännande äventyret som har precis rätt mått av spänning, godhet och ondska!

Jag verkar inte kunna hålla mun om den här boken så om ni inte orkar läsa hela långa inlägget så tycker jag att ni ska LÄSA BOKEN!

/Jennie

Ps. Mitt favoritstycke från boken: ”Hon är egentligen världens finaste lillasyster. Hon har långa ögonfransar och mörkt pojkhår och persikokinder. Och mollusker på knät. Fast de är inte så fina, förstås. Det är sånt man inte kan säga till sin lillasyster. Att hon är världens finaste. Man kan bara retas för molluskerna och killfrisyren och att hon suger på tummen.”

Ps igen. Och bilden på Lo, av Jonna Björnstjerna, på sidan 79 – så fin, sorglig, rörande, talande, vacker… allt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: